ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ…. ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ….

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εν μέσω πανδημίας, εδώ και δύο εξάμηνα, η επαφή μας με την Πανεπιστημιακή πραγματικότητα έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην  τηλεκπαίδευση, με αποτέλεσμα όχι μόνο την υποβάθμιση της φοιτητικής μας ιδιότητας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή,  δε προβλέπεται από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη φυσική μας παρουσία. Μάλιστα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις τα Πανεπιστήμια έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς δε γίνεται καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάσταση αυτή ζημιώνει ιδιαιτέρως Σχολές και Τμήματα που ο χαρακτήρας τους είναι εξ ορισμού πρακτικός, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος των Τεχνών, άρα και της Μουσικής. 

Συγκεκριμένα η εξ αποστάσεως λειτουργία του Τμήματός μας, μόνο προβλήματα επιφέρει στην ποιοτική και ομαλή περάτωση των σπουδών μας. Για την πλειοψηφία των φοιτητών εργαστηριακά καλλιτεχνικά μαθήματα, όπως πολυπληθή σύνολα(ορχήστρα, σύνολα παραδοσιακής μουσικής, χορωδία) αλλά ακόμα και ατομικά μαθήματα ειδικεύσεων, όλων των κατευθύνσεων(Βυζαντινή, Ευρωπαϊκή, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές, Παραδοσιακή, Σύγχρονη) δεν υποστηρίζονται μέσω αυτής της πρακτικής. Μέσα σε όλα αυτά οι φοιτήτριες/τες και καθηγήτριες/τες καλούνται να ανταποκριθούν σ΄ έναν τρόπο διδασκαλίας για τον οποίο δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα(τεχνικός εξοπλισμός, μουσικά όργανα, συγγράμματα), έναν τρόπο που, όχι μόνο δυσχεραίνει τη μουσική διδασκαλία, αλλά, την καταδικάζει και στην ουσία της.

Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακύρωσής τους, της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις στους φοιτητές είναι οι εξής:

·         Αναγκαστική παράταση της διάρκειας φοίτησης

·         Απώλεια φοιτητικών δικαιωμάτων(σίτιση, στέγαση, ακαδημαϊκή ταυτότητα) ·         Προβλήματα χωροταξικής φύσεως (αίθουσες, αμφιθέατρα)

·         Περιορισμός στις θέσεις γνωστικού αντικειμένου, λόγω της συσσώρευσης φοιτητών

·         Οικονομική επιβάρυνση  

Σε καιρούς που η κυβέρνηση σταδιακά επαναφέρει το άνοιγμα της αγοράς και μέρος της εκπαίδευσης, αδιαφορεί για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Δαπανεί υπέρογκα ποσά για τη σύσταση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα υποχρηματοδοτείται η Δημόσια Παιδεία και Υγεία.

Η προκλητική αυτή στάση της κυβέρνησης επεκτείνεται απειλώντας τον τομέα του Πολιτισμού. Η μέριμνα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του είναι ελάχιστη εώς ανύπαρκτη, με μέτρα που αποκλείουν μεγάλη μερίδα της καλλιτεχνικής κοινότητας(ελεύθεροι επαγγελματίες καλλιτέχνες, καλλιτεχνικοί χώροι, επαγγέλματα που πλαισιώνουν τις τέχνες).

Αναλογιζόμενοι τη φοιτητική και καλλιτεχνική μας ιδιότητα, τη φύση της Σχολής μας και το πρακτικό των σπουδών και έχοντας πρότυπο Καλλιτεχνικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού(Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία), αλλά και φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού(Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής(ΜΟΥSA), Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας:

·         Παροχή των απαραίτητων μέσων(μάσκες, covid test, αντισηπτικό, θερμομετρητές)

·         Απολύμανση και ειδικός εξαερισμός

·         Τοποθέτηση απαραίτητου εξοπλισμού (plexi glass)

·         Ολιγομελή τμήματα προς αποφυγή συγχρωτισμού

Η μη πραγματοποίησή της, θα επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Στηρίζουμε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία τόσο του Τμήματός μας, όσο και όλων των Πανεπιστημίων.  

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29/01/2021    


Σύλλογος Φοιτητών Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης    Επικοινωνήστε με το συντάκτη του ψηφίσματος

Υπογράψτε αυτό το ψήφισμα

By signing, I authorize Σύλλογος Φοιτητών Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.







Διαφήμιση επί πληρωμή

Θα διαφημίσουμε αυτό το ψήφισμα σε 3000 άτομα.

Μάθετε περισσότερα...